In Japan kennen ze vele vrolijke vormen van vermaak. Eén van deze vormen is Hebocon: een sumo-worstel wedstrijd voor eenvoudige robots. De naam komt van het Japanse ‘heboi’ (nutteloos/onzinnig) en ‘con’ (contest). Hebocon is een geweldig concept om kinderen kennis te laten maken met techniek. Doordat de spelregels voorschrijven dat de robot zo onzinnig mogelijk moet zijn, is de drempel om mee te doen erg laag.
Hebocon is bedacht door Daiju Ishikawa en op 19 juli 2014 organiseerde hij de eerste wedstrijd in Tokyo, Japan. Op zijn website legt Daiju Ishikawa uit wat Hebocon nou precies inhoudt.
Het CKC Digital Art Lab heeft het concept van Hebocon liefdevol geadopteerd en geschikt gemaakt voor het primair onderwijs. Uiteraard met medeweten van de oorspronkelijke bedenkers. Die organisatie heeft op haar beurt onze inspanningen gevolgd. Zij vertellen nu trots in Japan dat hun format ook voor educatieve doeleinden wordt gebruikt. Hoe leuk!
Onze opzet is ontwikkeld voor basisscholen, maar met een kleine aanpassing ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs of buurtcentra en culturele instellingen.
Hebocon: bedenken, bouwen en battelen!
Leerlingen maken van eenvoudige materialen een bewegend robotje, dat vervolgens probeert om de robots van hun klasgenootjes uit het speelveld te duwen. Wie als eerste over de rand komt, verliest de battle. Het kan dus ook dat je tegenstander per ongeluk zichzelf het veld uit rijdt. Dat is het leuke aan Hebocon: er zijn altijd onverwachte winnaars. Hebocon kent winnaars in drie categorieën: de sterkste, de mooiste (publieksprijs) en de robot die het meest ‘heboi’ is.
In 2015 en 2016 initieerde Fem van Brenk de eerste pilots met IKC De Piramide en OBS De Baanbreker. Het enthousiasme van de leerlingen én leerkrachten heeft ons geïnspireerd om Hebocon door te ontwikkelen tot een product voor alle scholen primair onderwijs in Zoetermeer en daarbuiten. Fem heeft daarbij het concept Hebocon in een lessenserie omgezet en ondersteunend materiaal geschreven.
Waarom Hebocon?
Hebocon kan een goede, goedkope en laagdrempelige bijdrage leveren aan het voldoen aan eisen die het TechniekPact 2020 stelt. Het CKC Digital Art Lab wil graag een bijdrage leveren aan het opleiden van jonge, creatieve geesten door middel van ‘maakonderwijs’. Wij willen scholen helpen bij het realiseren van techniek op school.
Over CKC & partners
Hebocon wordt georganiseerd door CKC & partners, de grootste aanbieder van cultuureducatie voor de vrije tijd en primair onderwijs in Zoetermeer. In het CKC Digital Art Lab wordt geëxperimenteerd met de nieuwste technieken en lesmethoden. Hebocon is één van die projecten en wordt nu toegevoegd aan het cultuur- en techniekaanbod.