Bouw met je klas

Je leerlingen gaan in groepjes van drie een robot bouwen, met zeer eenvoudige materialen. Het basismateriaal bestaat uit een motortje, een batterij en wat stroomdraad. De robot zelf wordt gemaakt van oud speelgoed wat de kinderen zelf mee naar school nemen. Verder kun je gebruikmaken van simpel knutselmateriaal zoals eierdozen, wc-rolletjes etcetera. Het knutselen kan gewoon in de klas plaatsvinden. Wel is het handig om een aparte tafel te reserveren voor lijmpistolen en tangetjes, zodat je daar een oogje in het zeil kunt houden.

Het is handig om de bouwlessen op te splitsen in een aantal keer. De tijd van een les, de frequentie en het moment in het jaar kan je zelf bepalen. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij het lespakket al helemaal voor je uitgewerkt. Deze kan je gebruiken als leidraad, of naast je neerleggen ;-)

Als je van tevoren de workshop voor leerkrachten hebt gevolgd, weet je genoeg om je leerlingen goed te begeleiden.

Lesoverzicht

Les 1

Introductie

Laat je leerlingen kennis maken met robots, de wedstrijd en de spelregels aan de hand van leuke filmpjes.

Les 2

Mechatronica

Hoe werkt een motor? Hoe maak je een stroomkring? Wat is beweging eigenlijk? Deze les gaat over het in beweging krijgen van je robot.

Les 3

Robot ontwerpen

Voor we de robots gaan bouwen, maken we eerst een ontwerp op papier. Kies een aanvals- en verdedigingstechniek en de manier van voortbewegen.

Les 4

Robot bouwen - Deel 1

Handen uit de mouwen! Het is tijd om de beste robot ever in elkaar te zetten. In deze les zorgen we dat de robot kan bewegen, het uiterlijk komt later.

Les 5

Robot bouwen - Deel 2

Tijd om te puntjes op de 'i' te zetten. We fixen de laatste problemen en zorgen ervoor dat onze robots kans maken op de originaliteitsprijs.

Wat leer je?

Tijdens het bouwen van een Hebocon-robot doen je leerlingen spelenderwijs diverse vaardigheden op. Denk hierbij aan:

Win de wedstrijd