Les 4

Robot bouwen - Deel 1

Kort samengevat

Handen uit de mouwen! Het is tijd om de beste robot ever in elkaar te zetten. In deze les zorgen we dat de robot kan bewegen, het uiterlijk komt later.

Duur 90 - 120 minuten

Materialen basisset, papier, karton, plastic, kleurrijk plastic afval, oud speelgoed van thuis, tie wraps, ducttape

Gereedschap scharen, lijmpistolen, tangetjes, striptangen, kniptangen, priemen, nietmachines, schroevendraaiers, hamers, zagen

Voorbereiding zet een aparte tafel klaar met gereedschap en lijmpistolen

Downloads

Deze les heeft geen downloads

En dan is het zover: we gaan bouwen! Er zijn maar twee regels: maak plezier en hou het simpel. Oh, en ducttape is je beste vriend.

Het is handig om tijdens de bouwlessen één begeleider te hebben op drie teams. Iedereen die het leuk vindt om met een creatief proces bezig te zijn, kan begeleider zijn. Dit is belangrijker dan het hebben van technisch inzicht.

Het bouwen

Je begint je robot op te bouwen vanaf het motortje en de bewegende delen. Het werkt het beste als je de motor eerst goed vastzet in een soort container, bijvoorbeeld een melkpak of een theedoos. De rest van de robot wordt hier omheen gebouwd. Dit klinkt makkelijker dan het is. Het is de kunst om de motor stevig vast te maken, zonder dat het de bewegende onderdelen belemmert.

Dit proces loopt naadloos over in het uitwerken van het uiterlijk van de robot. Als begeleider hoef je er alleen op te letten dat het motortje de gewenste beweging kan uitvoeren. De rest van het creatieve proces ligt helemaal bij je leerlingen. Deze les duurt zeker anderhalf uur. De kinderen hoeven zich niet te haasten omdat er nog een bouwles is.

Opmerking

Als je je leerlingen een beetje wilt uitdagen kan je de basisset uitbreiden met assen en tandwielen. Deze zijn online te bestellen bij bijvoorbeeld Conrad.

Volgende les

Les 5

Robot bouwen - Deel 2